štvrtok 27. decembra 2012

Geocaching, výlet do prírody

   Nedávno som sa dopátral k tejto zaujmavej zábavke a rád by som sa s vami o to podelil :)


 
 Takže GeoCaching je zábava, v takej športovej/turistickej forme. Spočíva v hľadaní skrytého objektu na rôznych miestach, o ktorých sú známe iba ich geografické súradnice, čiže sa k objektu vieme dostať pomocou GPS zariadení, alebo pomocou mobilných telefónov, ktoré to umožňujú. Miesto úkrytu sa nazáva cache-skrýša (keška)

Skrýša


   Skrýše su umiestnené kdekoľvek. Napríklad na zemi, pod lístim, v kríkoch alebo aj pod hladinou vody. No najmä by mali byť na zaujímavých a pekných miestach, ktoré chce zakladateľ skrýše ukázať iným hráčom.
   Informácie o skrýši sa dozvedáme buď z internetu, alebo Android aplikácie, kde sú všetky informácie potrebné na nájdenie skrýše. Spravidla sú to GPS súradnice, popis okolia, záchytné body atď. no podmienkou je registrácia na stránke. Úplne najdôležitejšie je zaregistrovať sa na stránke www.geocatching.com . Potom vám príde overovací email a vy potvrdíte registráciu a už sa môžte do svojej Android aplikácie zaregistrovať pomocou zadaného mena a hesla. No nie všetky skrýše sú prístupné všetkým. Existujú aj skrýše, ktoré sú prístupné iba tým Geocacherom-hľadačom, ktorý si to priplaliti.
Takže Geocacher potrebuje potrebuje prístup na internet a na nájdenie GPS zariadenie (to však nieje nutnosť...na dohľadanie sa dajú použiť aj mapy )
   Teraz sa pozrieme na to, z čoho sa taká skrýša skladá. Samotná skrýša sa skladá z vodotesnej nádoby, v ktorej je zápisník tzv.Logbook, upozornenie pre náhodného nálezcu, nejaké pero alebo ceruzka kôli zapisovaniu do Logbooku a ak je nádoba dostatočne veľká, tak aj predmety na výmenu (väčšinou nejaké drobnosti, maé plastové hračky, mince...). Hľadač si môže zo škatuľky niečo vybrať, ale zároveň aj niečo vložiť, aby v škatuľe ostalo niečo aj pre ostatných hľadačov.Po nájdení je potrebné o tom urobiť záznam v priloženom Logbooku a aj na internete, kde sa môžete podeliť o zážitky :).
   V skrýši sa okrem klasických predmetov na výmenu môžu nachádzať aj putovné predmety, ktoré ak hľadač vyberie zo škatuľky, tak je povinný potom vložiť do nejakej inej skrýše, podľa vlastného uváženia.
   K putovným predmetom patria napríklad Geocoiny(kovové predmety tvaru mince, ktoré majú vyrazené logo), ktoré sú najznámejšie putovné predmety


a Travel bugy(ľubovoľné predmety zavesené na vojenskej známke)


Tieto predmety majú taktiež svoje stránky, kde je možné zapísanie ich nálezu na základe jedinečného kódu, ktorý má každý takýto predmet na sebe vyrazený. Zaujímavé je taktiež sledovanie týchto predmetov a ich putovanie po skrýšach.



Druhy skrýš



Nano - je menšia ako mikro

Mikro - nejaké puzdro od filmu, fľaštička od liekov (do tejto sa neumiestňuje žiaden predmet na výmenu)


Malá - malé vedierka, zaváraninová fľaša


Stredná (bežná) - bežné puzdro na zohrievanie potravín v mikrovlnke



Veľká - ammobox (vojenská muničná schránka), plastové vedro
Dúfam že Vás tento článok motivoval a nakopol vyskúšať si túto super zábavu :)
Ďakujem, Bobo =)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára